Delen

Spaubeek in TV programma ‘Willem Wever’

dinsdag 10 januari 2017

Het programma 'Willem Wever' van de KRO/NCRV heeft opnames gemaakt in Spaubeek (ook wel groeve Bruls genoemd). In het programma 'Willem Wever', waarbij kinderen een vraag mogen stellen die dan in een uitzending beantwoord gaat worden, vroeg de 11-jarige Rayan Essanoussi uit Rotterdam zich af: "kunnen stenen groeien?"

Met deze vraag ging het redactieteam aan de slag en zo kwamen ze terecht bij Jeroen Schoorl, een Wageningse professor, die wel een paar leuke proefjes wist te bedenken om een en ander toe te lichten. Maar daarnaast herinnerde hij zich een zandgroeve met zilverzand in het zuiden van het land; 'onze' groeve Spaubeek (ook wel groeve Bruls genaamd). De programmavoorbereiders kwamen terecht bij het IVN Spau-Beek, die met Lei Nelissen een stenen-expert in huis hebben die ook misschien wat leuks zou kunnen bijdragen aan het programma. En zó gebeurde het dat op dinsdag 15 november om half negen 's morgens een cameraploegje neerstreek in het IVN-home, met als gasten: interviewer Ajouad El Miloudi, de prof Jeroen Schoorl en de Marokkaanse vragensteller Rayan.
's Ochtends werden er leuke proefjes gedaan om het verschil tussen stollings-, sediment (afzettings)- en metamorfe gesteentes toe te lichten.

IMG_2477.jpg

IMG_2490.jpg

 

Maar om Rayan ook te laten zien welke steensoorten de Maas in Limburg had achtergelaten, gingen we na de lunch naar de Annakapel met z'n 'keientuin'. Even verderop zagen we hoe de Geleenbeek meehelpt om puntige en hoekige stenen om te vormen tot gladde kiezels.

IMG_2506.jpg

Maar het hoogtepunt vormde daarna de groeve Bruls, waar Rayan met eigen ogen kon zien hoe kwarts- of zilverzand als elementaire bouwstof van stenen er uit ziet. En toen hij tussen de afvalsteen-hopen nog een fossiele zee-egel vond (die Lei had verstopt) kón zijn dag niet meer stuk.

IMG_2515.jpg

De aflevering waarin de opnames uit Spaubeek zijn te zien, is te zien op maandag 16 januari om 17.15 uur op NPO3.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Wij informeren u periodiek middels onze nieuwsbrief